Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

0% overdrachtsbelasting in 2024.

Geen overdrachtsbelasting in 2024. Vrijstellingsgrens voor overdrachtsbelasting verhoogd in 2024.

Bij het kopen van een woning betaal je overdrachtsbelasting en in de meeste gevallen is dat 2 %. Als starter op de woningmarkt kan je daarvan vrijgesteld worden, dit betekent dat je geen overdrachtsbelasting betaald. Eén van de voorwaarden om gebruik te kunnen maken van die startersvrijstelling is dat de koopsom een bepaald bedrag niet mag overstijgen. Dit noemt met de  woningwaarde-grens. Voor het jaar 2024 zal een hogere woningwaarde-grens gelden van € 510.000,-. Voor 2023 bedraagt de grens € 440.000,-.

Heb je nu in 2023 al een woning gekocht maar de koopsom is hoger dan de huidige vrijstellingsgrens van € 440.000,–  en je wil toch gebruik maken van de verhoogde grens van € 510.000,–? Dan moet je het transport/ de overdracht van je woning bij de notaris na 31 december 2023 laten plaatsvinden want dan betaal je geen overdrachtsbelasting en bespaar je duizenden euro’s. Het moment van het ondertekenen van de koopovereenkomst is dus niet van belang.

Is de koopsom in 2024 hoger dan € 510.000? Dan bestaat er geen recht op de startersvrijstelling. Verder wordt – als de woning op erfpachtgrond staat – ook de waarde van de gekapitaliseerde canon bij de waarde van de woning opgeteld.

Als je vragen hebt over de huidige en de nieuwe situatie dan horen wij dit graag. Bel of mail ons.

Neem gerust contact met ons op

Indien je nog vragen hebt kan je op meerdere wijzen contact met ons opnemen. Wil je direct antwoord? Bel ons dan. Liever appen? voeg ons toe op WhatsApp. We beantwoorden je mail altijd binnen 1 werkdag.

035 526 69 10

info@hagedoorn-makelaars.nl

Hagedoorn Makelaars
Hagedoorn Makelaars
Venster
sluiten
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×