Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Hogere leennormen in 2024 door beter label

Hoe hoger het energielabel des te meer je kunt lenen in 2024.

De maximaal toegestane hypotheek voor een woning wordt volgend jaar meer afhankelijk van het energielabel. Wie een energiezuinige woning koopt, kan vanaf 1 januari meer geld lenen.

Huizenkopers mogen voor een woning met energielabel C of D € 5.000 meer lenen en voor een woning met label A of B € 10.000. Voor een woning met energielabel A++++ is het extra leenbedrag zelfs € 50.000.

Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) bekend gemaakt bij het vaststellen van de leennormen voor 2024. Omdat het Centraal Planbureau (CPB) verwacht dat de lonen in 2024 zullen stijgen, gemiddeld met met 5,2%, is de maximale leenruimte voor bijna alle huishoudens volgend jaar hoger.

Met de ruimere normen voor energiezuinige woningen volgt het ministerie het advies van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIbud). Dat redeneert dat mensen in een energiezuinige woning een veel lagere energierekening hebben en daardoor hogere hypotheeklasten kunnen betalen.

Ook ophoging hypotheek afhankelijk van label

Voor huiseigenaren die hun hypotheek willen verhogen om hun woning te verduurzamen, gaat het energielabel ook meespelen. Eigenaren van huizen met energielabel E, F of G kunnen€ 20.000 extra lenen, terwijl dat voor eigenaren met een woning met label A of B dat maximaal € 10.000 is. Nu is dat bedrag voor iedereen maximaal € 9.000.

Studieschuld telt anders mee

Voor oud-studenten die een deel van hun studieschuld hebben afgelost, worden de regels ook soepeler. Tot nu toe keken hypotheekverstrekkers alleen naar de oorspronkelijke schuld en maakte het dus niet uit hoeveel daarvan in de tussentijd was afgelost. Vanaf volgend jaar is het maandbedrag dat oud-studenten aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) betalen leidend.

Ook alleenstaanden kunnen vanaf volgend jaar een iets hoger hypotheekbedrag krijgen. Alleenstaanden met een inkomen van minimaal € 28.000 krijgen vanaf volgend jaar de mogelijkheid om aanvullend € 16.000 te lenen. Dit extra bedrag biedt deze groep iets meer financiële ruimte bij het kopen van een woning.

Neem gerust contact met ons op

Indien je nog vragen hebt kan je op meerdere wijzen contact met ons opnemen. Wil je direct antwoord? Bel ons dan. Liever appen? voeg ons toe op WhatsApp. We beantwoorden je mail altijd binnen 1 werkdag.

035 526 69 10

info@hagedoorn-makelaars.nl

Hagedoorn Makelaars
Hagedoorn Makelaars
Venster
sluiten
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×