Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Wat betekent de woz waarde?

De woz waarde is de marktwaarde van je woning per waardepeildatum van 01 januari . Daarmee is dit een zo goed mogelijke schatting van de mogelijke verkoopprijs op de waardepeildatum van 01 januari.

Wie stelt de woz waarde vast?

De gemeente stelt de waarde van je woning vast en dat doet zij elk jaar weer opnieuw. Let wel , dit doet zij zonder je woning ook daadwerkelijk te bezoeken en te waarderen. De waardering gebeurt hoofdzakelijk door grote , ingehuurde , taxatieburo’s die op basis van kenmerken zoals bouwjaar, bouwwijze, (ver)bouwaanvragen, verkoopprijzen, inhoud (m3) en oppervlakte (m2 ), referentiewoningen die wel van binnen bekeken en opgenomen zijn.

Dit systeem van waarderen levert in beginsel foutieve waarden op. Hou daar rekening mee als je de waarde te hoog vind.

De nieuwe woz beschikking met de ozb aanslag valt  meestal zo medio januari van het nieuwe jaar  weer op je deurmat.

Waarom stelt de gemeente de woz waarde vast

De gemeente doet dit om (gemeentelijke) belasting te kunnen heffen op je woning. De woz waarde is de basis voor 4 belastingen:

  1. Gemeentelijke onroerende zaak belasting ( ozb)
  2. Belastingdienst voor bepalen inkomstenbelasting
  3. Waterschapbelasting, rioolheffing
  4. Erfbelasting

Deze laatste belasting, de erfbelasting, resulteert als je hier mee te maken krijgt in de grootste aanslag op je portemonnee. Je moet dan vaak duizenden, 10 duizenden euro’s betalen afhankelijk van je relatie tot de overledene.

Is de woz waarde onherroepelijk? Kan ik er wat aan doen?

Nee, deze waarde is niet onherroepelijk. Als je vind dat de waarde te hoog is dan moet je binnen 6 weken na ontvangst van de woz beschikking waarin deze waarde is vastgelegd bezwaar indienen bij je gemeente. Dit bezwaar moet je wel onderbouwen en het beste is dan om een makelaar/ taxateur in de arm te nemen om je daarbij te helpen.

Mede gelet op de hier besproken erfbelasting is het heel belangrijk om de juiste, lees, laagste woz waarde te laten vaststellen die mogelijk is.

Heb je nog vragen over de woz waarde van je huis?

Neem gerust contact met ons op en wij kunnen dan gelijk naar de vastgestelde waarde kijken en adviseren of het zin heeft om bezwaar te maken.

Neem gerust contact met ons op

Indien je nog vragen hebt kan je op meerdere wijzen contact met ons opnemen. Wil je direct antwoord? Bel ons dan. Liever appen? voeg ons toe op WhatsApp. We beantwoorden je mail altijd binnen 1 werkdag.

035 526 69 10

info@hagedoorn-makelaars.nl

Hagedoorn Makelaars
Hagedoorn Makelaars
Venster
sluiten
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×