Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Wat is de Jubelton?

In 2013 zat de woningmarkt in het slop. Daarom heeft de overheid een belastingvrije schenking voor de aankoop van een woning ingevoerd. Starters, tussen de 18 en 40 jaar, kunnen een bedrag van rond de €100.000 ontvangen van bijvoorbeeld ouders voor de aankoop of verbouwing van een huis. Daarover hoeven zij dan geen schenkbelasting te betalen. Op die manier kunnen starters makkelijker een woning kopen. Deze regeling werd in de volksmond omgedoopt tot de jubelton.

De woningmarkt voor starters anno 2022

In 2022 is het bijna onmogelijk voor starters om een woning te kopen. Er heerst enorme schaarste en de prijzen van huizen zijn ongekend hoog. Je kunt je dus voorstellen dat starters met één of twee jubeltonnen op zak een enorme voorsprong hebben ten opzichte van starters zonder dit voordeel. Alleen is deze voorsprong nog van korte duur.

Er is namelijk de afgelopen jaren veel kritiek gekomen op deze regeling. Een regeling die jonge huizenkopers met rijke ouders een concurrentievoordeel geeft op leeftijdgenoten die het minder breed hebben.

De jubelton na 2022

Mede door deze kritiek en omdat er anno 2022 een enorme woningcrisis heerst, wordt de jubelton afgebouwd. Jammer voor de starters met vermogende familie want zij raken deze ‘geldelijke voorsprong’ kwijt maar het zal zorgen voor een gelijkere positie op de woningmarkt voor alle starters. In 2023 wordt de vrijstelling teruggeschroefd naar €27.231. Dit bedrag zou je dus de ‘verlaagde’ jubelton kunnen noemen. Dat is trouwens exact het bedrag dat ouders sowieso al belastingvrij aan kinderen kunnen schenken.   De jubelton vrijstelling zal per 1 januari 2024 helemaal worden afgeschaft.

Spreiding van de jubelton na 2022.

Toch zijn er manieren om ook na 2022 gebruik te maken van de jubelton. Je kunt natuurlijk nu het hele bedrag schenken maar als dat nu niet kan, kun je wel als ouder bijvoorbeeld nu, in 2022, een kleiner bedrag schenken en de rest van de jubelton dan in 2023 schenken. Let op, dat moet in 2023 daadwerkelijk plaatsvinden en dat is 1 jaar korter dan onder de oude/ huidige regeling waarbij men 2 jaren na de eerste schenking de tijd had om de jubelton geheel over te maken.

Dit moet dan wel voor het eind van 2022 geregeld worden.

De drukke maanden voor iedereen komen er weer aan, hou er rekening mee dat notarissen hier ook de tijd voor moeten hebben en die zijn  traditioneel altijd al rond deze tijd heel druk.

Als je vragen hebt dan kun je natuurlijk contact met ons opnemen.

 

 

Neem gerust contact met ons op

Indien je nog vragen hebt kan je op meerdere wijzen contact met ons opnemen. Wil je direct antwoord? Bel ons dan. Liever appen? voeg ons toe op WhatsApp. We beantwoorden je mail altijd binnen 1 werkdag.

035 526 69 10

info@hagedoorn-makelaars.nl

Hagedoorn Makelaars
Hagedoorn Makelaars
Venster
sluiten
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×