Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Hypotheken : de NHG grens gaat omhoog in 2022

Het goede nieuws is dat je volgend jaar als woningkoper een duurder huis kunt kopen mét de verzekering van de Nationale Hypotheek Garantie. Slecht nieuws is dat het steeds maar verschuiven van de NHG-grens veel zegt over de woningprijzen die de pan uit rijzen. Ze stegen afgelopen jaar maar liefst met 18%. De organisatie achter NHG verwacht dat de gemiddelde prijs voor een huis volgend jaar rond de 400.000 euro ligt.

NHG, wat is dat eigenlijk?

Nationale Hypotheek Garantie houdt in dat de WEW (Waarborgfonds Eigen Woningen, de organisatie achter NHG) garant staat voor de terugbetaling van hypotheeklasten aan de geldverstrekker. Je wordt hiermee dus beschermd tegen een eventuele restschuld bij gedwongen verkoop. Hiervoor betaal je eenmalig een premie: dat is een percentage van 0,7 5 van het te lenen bedrag in 2021. In 2022 wordt die premie verlaagt naar 0,6 %.

Welke voordelen zijn er bij het kopen van een woning met NHG?

Omdat de geldverstrekker minder risico loopt wanneer je een hypotheek met NHG hebt, kun je als huiseigenaar dankzij de Nationale Hypotheek Garantie profiteren van een korting op de hypotheekrente. Deze korting kan oplopen tot 0,5% per jaar. In ‘ruil’ daarvoor, betaal je dit jaar nog 0,7% van je hypotheekbedrag (uit eigen zak) aan het waarborgfonds. Dit is een soort premie. Vanaf 2022 daalt deze premie naar 0,6%. Je betaalt dan dus maximaal 2.130 euro (bij een NHG-hypotheek van €355.000,– in 2022).

Verduurzamen met NHG. Waarom?

Wil je zonnepanelen op het dak? Of investeren in isolatie? Wanneer je een huis koopt en investeert in energiezuinige maatregelen, dan mag je nóg meer lenen. Namelijk maximaal 6% meer. In 2021 ligt de NHG-grens inclusief verduurzaming op € 344.500,–. Per 2022 zal dit omhoog gaan naar maar liefst € 376.300,–

Neem gerust contact met ons op

Indien je nog vragen hebt kan je op meerdere wijzen contact met ons opnemen. Wil je direct antwoord? Bel ons dan. Liever appen? voeg ons toe op WhatsApp. We beantwoorden je mail altijd binnen 1 werkdag.

035 526 69 10

info@hagedoorn-makelaars.nl

Hagedoorn Makelaars
Hagedoorn Makelaars
Venster
sluiten
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×